정진열 / Jin Jung

jungjinyeoul

그래픽디자인, 커뮤니케이션디자인세미나 / Graphic Design, Communication Design Seminar

therewhere@gmail.com

그래픽 디자이너, 국민대학교 시각디자인학과 조교수. 영남대학교에서 철학을 전공하고 국민대학교와 예일대학원에서 그래픽디자인을 공부했다.  플랫폼2009, 광주비엔날레2010, 백남준아트센터, 국립극단등과 함께 다양한 프로젝트를 진행해왔다. 개인, 그리고 집단의 정체성을 형성하는 다양한 요인들을 찾아내고 드러내는데 관심을 가지고 있으며 <부재>(2002), <이미지와의 대화>(2003), <어떤 것들의 목록>(2005), <창천동:기억,대화,풍경>(2008), <The Sign: The hidden place of the city>(2009), <City within the City>(2011)등의 전시와 프로젝트를 통해서 발표해왔다. 도시문화현상에 대한 관심을 토대로 김형재와 공동으로 도시내의 공간과 사회적 현상들을 정보디자인적인 측면에서 다룬 책, <이면의 도시>를 출간했으며 도쿄 TDC, 광주비엔날레, Output, ADC 등 다수의 디자인 어워드를 수상했다.

Jin Jung is a graphic designer and professor at Kookmin University, Seoul, where as a student he pursued studies in philosophy and visual communication design. He then completed an MFA at Yale in graphic design. He has received awards from ADC (Art DIrectors Club), OUTPUT and TDC (Tokyo Type Director’s Club). With Kim Hyeongjae, he published The Hidden Space, an examination of space and urban social phenomena. He is interested in the symbiotic relationship between words and identity: how events, people, ideas, places, sounds, and feelings are given names, and what these verbal constructs reveal about their intangible counterparts.